12 plekken beschikbaar

〰️

12 plekken beschikbaar 〰️

De leukste kookcursus in de Hoeksche Waard en omstreken! Tijdens deze kooklessen gaan we terug naar de basis. Of je nu een beginnende keukenprins- of prinses bent of al wat meer kookervaring hebt maakt niet zoveel uit. Koken doe je zo! Het doel van deze lessen is om een basiskennis op te doen van alles wat er komt kijken als we ingrediënten gaan bewerken en bereiden tot een gerecht. Van warenkennis tot af- en opmaken van een zelfgemaakt diner. In 6 weken kom je in aanraking met snijtechnieken, kooktechnieken, kookapparatuur, kookgereedschappen en tips en trics om jou zelfverzekerder aan de slag te laten gaan in de keuken. Na deze cursus weet je wat er gebeurt in de pan of oven en op welke temperatuur. Zeg vaarwel tegen koken vanaf recepten. Onzekerheden worden weggenomen en jij durft en begrijpt meer na deze cursus in de keuken.

LES 1: SNIJTECHNIEKEN

Tijdens deze les staan snijtechnieken, warenkennis en basis bouillon op het programma. Welke messen zijn essentieel, hoe gebruik je messen, hoe onderhoud je deze en waarom zijn er eigenlijk snijtechnieken? Welke groente zijn hartig, welke groente zoet en hoe kan ik door middel van groente een bepaalde smaak aan een gerecht geven? Hoe herken ik smaak en wat kan ik doen om een gerechtje smaakvoller te maken?

LES 2: KOOKTECHNIEKEN

Tijdens deze les gaan we aan de slag met diverse kooktechnieken en een belangrijk scheikundig proces; namelijk de Maillard reactie. Welke kooktechnieken zijn er en welke groente hoort bij welke kooktechniek? Wat gebeurt er in de pan of oven en op welke temperatuur? Wanneer zijn mijn groentes gaar en hoe leer ik dit te herkennen? Aan het einde van de les pocheren we een eitje zodat deze kooktechniek voor altijd een eitje voor je is.

LES 3: DE PERFECTE BIEFSTUK

De man en het vlees! Bullshit natuurlijk want dat laat deze les wel zien. Vrouwen opgelet! Rundvlees en staat centraal in deze les en een aantal mooie traditionele technieken. Hoe bereid je nu de perfecte steak, moet je nu wel of geen zout gebruiken en welke olie/boter gebruik ik op welke temperatuur? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn stukje vlees altijd de juiste bereiding heeft die ik lekker vind? Welk deel van het rund gebruik je voor welke bereiding en waar moet ik op letten bij het kopen van vlees?

LES 4: VIS FILEREN

Deze les staat helemaal in het teken van alles wat uit het water komt zoals vis, schaal- en schelpdieren. We gaan fileren, pocheren, bakken en nog veel met deze prachtige producten. Heb je nog nooit een vis gefileerd dan is deze les super spannend! Hoe fileer ik een vis, hoe bereid ik deze daarna met welke kooktechniek, hoe openen ik een oester en hoe maak ik een gamba schoon? Deze les blijft je zeker bij.

LES 5: BASIS DEEG

Bakken hebben we allemaal al wel eens gedaan. Maar wist je dat er verschil zit in bloem, meel en wat het verschil betekent voor je taart of cake? Deze les legt de nadruk op een aantal methodes en technieken om een geslaagde taart, cake of vulling te leren maken. Welke bloem gebruik je, in welke verhoudingen tot de andere ingrediënten en wat voor bindingstechnieken zijn er? We maken een citroen meringue taart met 3 diverse technieken, je leert de basis verhouding van een roomboter cakeje en herkent na deze les een recept te beoordelen of deze wel of niet klopt en dus of je baksel wel of niet slaagt.

LES 6: HET DINER

Jij bent de chef! Je hebt in 5 lessen de basis gelegd om groente, vis en vlees smakelijk en perfect te bereiden. Tijdens deze laatste les krijg je hulp om de puntjes op te i te zetten en lekker te oefenen. Alles komt nu samen in een 3 gangen diner ter afsluiting.

Inbegrepen is ook een eenmalige korting van 15% op onmisbaar kookgerei bij kookwinkel Braadbaas. Michka heeft de essentiële tools al voor je op een rij gezet.


Data: dinsdagen: dinsdag 7 januari, (een weekje niet) en dan 21 en 28 januari, 4, 11, en 18 februari 2025 (12 plekken beschikbaar). Deze cursus is voor de voorjaarsvakantie afgelopen.

De kosten bedragen € 485,- euro voor alle 6 lessen. Inbegrepen zijn alle ingrediënten en 2 drankjes tijdens het koken. Vooraf wat kleins eten wordt aangeraden.

Minimaal 10 maximaal 12 deelnemers. Losse lessen kunnen niet worden gevolgd.

Neem eigen doggybags mee voor de overgebleven gerechten!