“Elke week kwam een onderwerp aan bod, werd het uitgelegd en vervolgens in de praktijk gebracht. Ik ben een gemiddelde koker en voelde me niet misplaatst. De aanpak maakte het gemakkelijk om te leren en te begrijpen. Waar fouten werden gemaakt kon Michka met haar kennis en ervaring vaak een snelle hersteloplossing bieden. Ten tweede was het motiverend. Door succes in de les ontstond de wens om thuis meer en beter te doen.”
DATA EN KOSTEN VERVOLG KOOKCURSUS
De vervolg cursus wordt twee keer per jaar gegeven van 18:00 uur tot 21:00 uur afgewisseld op de dinsdag- of woensdagavond.
November 2025: woensdag 29 oktober, woensdag 5, woensdag 12 november, 19 en 26 november en 3 december (5 plekken vrij).
De kosten bedragen € 525,- euro voor alle 6 lessen. Inbegrepen zijn alle ingrediënten en 2 drankjes tijdens het koken. Vooraf wat kleins eten wordt aangeraden.
Minimaal 10 maximaal 12 deelnemers. Losse lessen kunnen niet worden gevolgd.
Neem eigen doggybags mee voor de overgebleven gerechten!
6 WEEKSE KOOKCURSUS VERVOLG
Met de basistechnieken en warenkennis van de vorige kookcursussen in onze broekzak gaan we een stapje verder tijdens deze vervolg kookcursus! Na 6 weken ben je in staat te benoemen wat smaak is, hoe je smaak kunt combineren, wat bepaalde chemische reacties met je gerecht doen en hoe je gevarieerd kunt koken door te snappen hoe je spanning op je bord en in je gerecht creëert.
LEs 1: SMAAK
Nu we weten kennis hebben van bepaalde kooktechnieken gaan we achter de kennis van koken aan. Wat gebeurt er tijdens het bereiden en mengen van ingrediënten met de smaak, textuur, aroma en kleur? Wat is smaak precies en waarom gaan sommige smaken heel goed samen en sommige smaken juist niet? Maillard en karamellisatie zijn begrippen die we gaan behandelen. Een korte inleiding van de moleculaire keuken.
Les 2: SAUZEN
Wat hebben sabayon, vinaigrette, beurre blanc, Hollandaise en mayonaise met elkaar gemeen? LEKKER DIPPEN! Yes. Maar belangrijker; alle ingrediënten emulgeren met elkaar tot een nieuwe smaak en perfecte saus. Hoe emulgeer je precies en wat ben je aan het doen? Wat doe je als je Hollandaise schift, je sabayon dun blijft en je mayonaise naar ei smaakt? Hoe maak je een bechamel en waar gebruik je deze voor?
LES 3: BROOD
Ons dagelijks dieet bestaat altijd wel uit een broodmaaltijd, wereldwijd. Is het niet bij het ontbijt dan is het wel als lunch. Of wat dacht je van een stukje (plat)brood bij je avond maaltijd? Brood is niet weg te denken uit onze samenleving maar hoe wordt brood nu precies gemaakt? Gebruik je gist, zuurdesem, baksoda of helemaal geen rijstmiddelen? Wat voor soorten bloem, meel, graansoorten bestaan er en wat zijn hun eigenschappen? We gaan met diverse brooddegen aan de slag.
Les 4: BESLAG
Laat het beslag geen beslag van je nemen! Deze uitspraak heb ik onlangs aan een deelnemer van de basis kookcursus gehoord. Maar het is ook voor de gevorderde kok nog steeds een basis regel. Hoe werkt baksoda of bakpoeder in een recept? Wanneer gebruik je welk rijsmiddel en waarom? Wat is een crêpe precies, hoe maak je churros, klaar voor blini’s en echte Amerikaanse pannenkoeken? Tijd voor een beslag experiment les!
LES 5: TEXTUUR
Textuur is dé factor hoe je eten of een ingrediënt proeft en ervaart. Vet en olie zijn belangrijke ingrediënten om textuur te geven aan je gerechten. Hard, zacht, knapperig, luchtig en romig zijn 5 texturen die je kunt maken door vet en olie te combineren met andere ingrediënten. Verschillende texturen maken een gerecht namelijk nog lekkerder en verrassend. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten?
LES 6: DINER
Na deze 5 lessen heb je meer grip gekregen op de diverse kookprocessen en heb je geleerd zoveel mogelijk smaak mee te geven aan het eindresultaat. Je kent je producten en weet hoe je deze optimaal moet bereiden. Daarom gaan we in deze les alles laten samenbrengen tot kleine smaakbommetjes in de vorm van een meergangen menu.